Superior

951x634 Superior Golazo Center

Gravelbikes domineert fietsmarkt in 2023

31 januari 2024, Tsjechië: Gravelbikes, een van de nieuwste fenomenen in de wielersport, blijven aan populariteit winnen. Het is een unieke categorie fietsen die elementen van zowel racefietsen als mountainbikes combineert om een breed scala aan opties te bieden. Het is daardoor een ideale keuze voor veel fietsers. In 2023 was het een van de weinige fietscategorieën die geen verkoopdaling kende, maar juist groei doormaakte.

In Europa is het Tsjechische fietsenmerk Superior een van de pioniers van dit fietssegment. Het merk maakt onderdeel uit van BikeFun International, de grootste fietsenfabrikant van Tsjechië. Ze introduceerden hun eerste gravelmodel, de X-ROAD, al in 2016 en sindsdien is het een van de weinige merken die langdurige groei doormaakt. In 2023 boekte het merk in 20 Europese landen een groot succes door in 2023 drie maal zoveel gravelbikes te verkopen dan in het voorafgaande jaar. Bovendien werd de X-ROAD Team Comp GR voor het eerst in de geschiedenis van het merk de best verkochte fiets in één kalenderjaar. Deze toenemende trend getuigt van de groeiende interesse van fietsers in deze specifieke categorie.

Superior is een van de eerste fabrikanten die gravelbikes introduceerden in 2016. We geloven dat deze categorie een enorm potentieel heeft, wat elk jaar wordt bevestigd in de verkoopcijfers en aanvullende toekomstige bestellingen. Dit is ook de reden waarom we hebben besloten deze categorie een extra impuls te geven door middel van extra marketingactiviteiten. We hebben daarom besloten om in 2024 officiële bike partner te worden van het aankomende UCI Gravel Wereldkampioenschap, dat op 5 en 6 oktober zal plaatsvinden in Vlaanderen, België (van Halle naar Leuven). Diverse rijders waaronder Tsjech Jaroslav Kulhavy, Olympisch kampioen mountainbiken in 2012, en de Nederlandse renner Bram Tankink, die meerdere keren heeft deelgenomen aan de Tour de France zullen tijdens dit WK op een Superior gravelbike rijden. We zijn ervan overtuigd dat dit ons zal helpen om de positie van onze gravelbikes op het wereldtoneel te versterken." De aankondiging van deze samenwerking werd vorige week gedaan op een van de grootste fietsbeurzen van Europa, Velofollies, gehouden in Kortrijk, België, met race-organisatoren van Golazo en ambassadeurs van het Superior merk onder leiding van Bram Tankink. "We zijn verheugd samen te werken met een merk als Superior, dat al lange tijd gravel in hun portfolio heeft en een soort benchmark is in de industrie. We nodigen alle gravel-fans uit om naar Halle en Leuven te komen. Ik denk dat het een echt feest van wielrennen wordt," aldus Christophe Impens, managing director bij Golazo. Het aankomende UCI Gravel Wereldkampioenschap trekt een diverser publiek aan dan enkel en alleen wielerfans. Dit evenement versterkt de positie van gravelbikes als een aantrekkelijk segment binnen de wielersport, wat ook zichtbaar is in de kijkcijfers van het evenement.

951x634 We Love Gravel Center
951x634 Gravel announce

Over het merk Superior

De Superior fietsen en e-bikes worden ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd door Bike Fun International in Kopřivnice, de stad die enkele wereldberoemde atleten heeft voortgebracht - met als meest bekende Emil Zátopek - evenals het legendarische en op een na oudste auto- en vrachtwagenmerk ter wereld, Tatra.

Superior fietsen hebben vaak hun stempel gedrukt op de wielergeschiedenis. Zo maakten de voormalige renners Tereza Huříková en Milan Spěšný uit Tsjechië en ook Ramona Forchini, meervoudig wereldkampioen, allen gebruik van Superior fietsen. De nieuwe racemodellen worden getest door Superior dankzij de steun van het UCI Elite-team jb BRUNEX Superior Factory Racing tijdens World Cup-races.

Superior produceert fietsen in het MTB-, Road & Gravel-, stads- en kinderfietssegment. Onder leiding van de beste Tsjechische fietsontwikkelaars, geleid door Petr Lavička en Martin Haman, creëren ze fietsen met eenvoudige vormen en strakke ontwerpen. Deze visie van eenvoud en functionaliteit is verwerkt in de nieuwe visuele identiteit van het merk, die in februari 2024 officieel zal worden onthuld.

Superior is een drijvende kracht in innovatie. Het was een van de eerste merken die 29-inch wielen introduceerde op zijn mountainbikes en het eerste fietsmerk dat het "Gravel"-segment betrad met zijn X-ROAD-model.